Το δέντρο και το δάσος

Πριν ένα χρόνο  και κάτι δημοσιεύτηκε ένα άρθρο μου στο site του φίλου Γιώργου Παστίδη.

Το άρθρο έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε καταστάσεις τόσο επαγγελματικά  όσο και προσωπικά. Αξίζει τον κόπο μιας και είναι αρχή της χρονιάς να το θυμηθούμε.

Συχνά ακούμε ή χρησιμοποιούμε τη φράση βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος.
Γιατί είναι δύσκολο να δούμε το δάσος;
Γιατί είναι το δέντρο εκεί στην πρώτη θέση και πώς κάνει τα πράγματα δύσκολα;
Πρέπει να το κόψουμε, όπως έκανε και ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Γόρδιο δεσμό;

Τα «δέντρα» είναι μικρά πράγματα που δεν μας επιτρέπουν να επικεντρωθούμε στα σημαντικά, δηλαδή στο «δάσος».
Ποια είναι η λύση σε αυτό; Υπάρχουν τρεις τρόποι αντιμετώπισης των…δέντρων:

Ζήσε μαζί του: Αυτή είναι η πιο παθητική προσέγγιση, αλλά δεν χρειάζεται πόρους ή χρόνο. Μάθε να ζεις με το πρόβλημα και πήγαινε παρακάτω.

Προσπάθησε να το διορθώσεις: Πολλοί πριν τον Μ. Αλέξανδρο δοκίμασαν την τύχη τους με τον Γόρδιο δεσμό, προσπαθώντας να τον λύσουν. Αυτή η προσέγγιση σίγουρα σε κάνει καλύτερο, πιο έξυπνο αλλά δεν οδηγεί σε επιτυχία. Επίσης, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια με αποτέλεσμα να χάνεται  η εστίαση και να μην μπορείς να δεις το δάσος.

Κόψε τον κόμπο: Ο Αλέξανδρος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη λεπτομέρεια, μόνο για το επόμενο βήμα. Αυτός ο τρόπος χρειάζεται έμπνευση και θάρρος, αλλά σίγουρα δεν χάνεις την προσήλωση από το δάσος.

Και οι τρεις τρόποι είναι σημαντικοί και πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση. Ένα δέντρο που δεν επιτρέπει να δεις το δάσος μερικές φορές θα πρέπει να μείνει εκεί (πρώτος τρόπος) επειδή δεν έχεις τα μέσα να κάνεις κάτι διαφορετικό. Μερικές φορές, θα πρέπει να προσπαθήσεις να διορθώσεις το δέντρο – όπως ένας καλός κηπουρός – (δεύτερος τρόπος) γιατί αυτό θα σε ωθήσει να μάθεις και να γίνεις πιο σοφός. Υπάρχουν φορές που πρέπει να είσαι πιο τολμηρός και να κόψεις το δέντρο γιατί αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσεις. Αυτός ο τρίτος τρόπος, φυσικά, χρειάζεται την ανάλογη νοοτροπία και κάποιον που θα πάρει τα απαιτούμενα ρίσκα.

Ζήσε μαζί του – Προσπάθησε να το διορθώσεις – Κόψε τον κόμπο

Τρεις τρόποι αντιμετώπισης καταστάσεων που πολλές φορές αποτελούν κομμάτια πραγματικού management, καλού ή κακού. Τρεις τρόποι που μπορούν να εφαρμοστούν τη νέα χρονιά.

Advertisements